Zomertijd 2017: Raak niet van slag met deze 5 slaaptips

 

Met de lente in aantocht gaat binnenkort ook de zomertijd weer in. Zondag, 26 maart 2017, worden de klokken een uur vooruit gezet: van 2 uur naar 3 uur.

 

Door de overgang naar de zomertijd kan onze biologische klok tijdelijk van slag raken. Onrustige nachten en slaperigheid overdag zijn dan de gevolgen die meerdere dagen of zelfs 1 á 2 weken kunnen aanhouden. Als u vooruit plant is de kans kleiner dat uw biologische klok van slag raakt door de verandering in de tijd.

 

Hoe zorg je ervoor dat de overgang soepel verloopt?

 

  1. Plan vooruit en wen geleidelijk aan de zomertijd: Verschuif je ritme al vóór 26 maart met 15 minuten per keer. Ga dus een kwartier eerder naar bed en sta een kwartier eerder op. Doe dit idealiter om de 2 á 3 dagen, maar als dat niet kan verschuif je ritme dan met een kwartier per dag.
  2. Zet de klokken al op zaterdag 26 maart eerder in de avond terug en ga dan op het gewone tijdstip naar bed.
  3. Pas ook je andere routines op die manier aan, bijvoorbeeld de tijdstippen van de maaltijden.
  4. Wanneer je je na de overgang naar de zomertijd overdag slaperig voelt, houd daar dan rekening mee: Doe in de dagen na het ingaan van de zomertijd een beetje rustig aan. Let ook op met autorijden: Slaperig autorijden kan even gevaarlijk zijn als autorijden met een hoog alcoholpercentage.
  5. Zoek 's ochtends het daglicht op zodra het kan. Ga bij een raam zitten waar veel licht naar binnen valt of nog beter: Ga een half uur naar buiten.

 

Avondmensen wennen moeilijker aan zomertijd

 

Avondmensen neigen ertoe om laat naar bed te gaan en komen ’s ochtends moeilijk op gang. Omdat vroeger naar bed gaan dus niet gemakkelijk lukt hebben avondmensen meer moeite om te wennen aan de zomertijd dan ochtendmensen. Let dan vooral er op dat je je overdag zo veel mogelijk aan het daglicht blootgestelt, vooral in de ochtend.

Daglicht vlak na zonsopgang

Reactie schrijven

Commentaren: 0